Mais

Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet.

Sesong

august - september

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Maiskolber må lagres kjølig så nær 0 °C som mulig og ha høy luftfuktighet. For å forhindre uttørring kan mais pakkes i plast, men vær klar over at dette kan danne kondens og føre til råte. Mais som ikke holder riktig temperatur vil raskt tape sukkerinnhold og kvalitet, da sukkerinnholdet går over til stivelse ved temperaturer over 4 °C.

Varebeskrivelse

Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet. Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Ytterst finner vi et svøp av grønne dekorative blader. Maiskolben høstes når kjernene er godt utvokste, gule i fargen og innholdet er hvitt og flytende. Denne saften kan ligne på melk og smaken er søt og mild. Vi har i Norge noe produksjon av mais. Kun en liten del av dette går gjennom varehandelen mens mesteparten går til selvplukk. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse. Den bør derfor lagres så kort som mulig.

Bruksområde

Maiskolben må renses ren for dekkblader før bruk, før den skylles i kaldt vann. Er maiskolben helt nyhøstet kan den spises naturell. Vanligvis kokes maisen i ca 10 - 12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Nydelig til grilling i folie, men husk å pensle med smør først. Hele maiskolber spises gjerne med egne maisgafler.

Egenskaper

Mais har et høyt innhold av karbohydrater og er således en energirik grønnsak. Mais inneholder også noe mineraler og protein.

Kvalitetskrav

Maiskolber skal ha tettpakkede og fullt utviklede kjerner med frisk og jevn gul farge uten tegn til skader eller råte. Kjernene bør være myke slik at den melkelignende saften lekker ut når man presser en kjerne mellom fingrene. Er maisen dekket med et svøp av lyse grønne blader er dette bare en fordel. Det beskytter kjernene, hindrer uttørring og bidrar til at maiskolben er dekorativ under eksponering.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer