Hjemmelagde lussekatter

Lett
over 60 min

Vår beste oppskrift på saftige lussekatter til Lucia-feiringen. De myke, gule bollene er et høydepunkt i førjulstiden og deles gjerne med familie og venner. Se steg for steg i video, samt tips til hvordan forme dem.

Slik gjør du

Lussekattedeig

Ha safranen i romtemperert melk. La stå og trekke noen minutter til melken er gul av safranen.

Ha melken i en bakebolle og løs opp gjæren i melken. Tilsett så mel, sukker, kardemomme, salt og 1 egg.

Elt på sakte fart i en kjøkkenmaskin til deigen slipper kantene. Dette tar ca. 15 minutter. TIPS: Dersom deigen blir for tørr eller hard, tilsetter du bare litt ekstra melk. Melken trenger ikke varmes.

Ha smør i terninger i deigen og elt i 15 minutter til. TIPS: Smøret trenger ikke romtempereres, det vil varmes mens deigen eltes.

Dekk bollen med plast eller et tørt og rent kjøkkenhåndkle. La heve i 1,5 time på et lunt sted.

Pynt

Forme lussekatter: Rull ut lange “pølser” av deigen og form til lussekatter. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

La bollene heve i ca 45 min på lunt sted med et tørt og rent kjøkkenhåndkle over.

Pisk sammen det siste egget og pensle lussekattene med dette. Pynt med rosiner.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter til bollene er gylne. Avkjøl på rist. TIPS: Dersom bollene blir mørke på toppen kan du legge et bakeark over de siste minuttene.