Klassisk eplekake

Klassisk eplekake

Lett
40-60 min

Saftig eplekake med vanilje og brunt sukker. Oppskriften er til en rund form, men ønsker du å lage den i en langpanne dobler du bare mengden.

Slik gjør du

Finn frem en rund kakeform på ca. 22 cm og romtemperert ingrediensene før du begynner. Forvarm stekeovnen til 180 °C.

Skrell epler og skjær dem i båter. Legg eplebåtene i en stor bolle med vann og saften av en sitron, så unngår du at de blir brune.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, kanel og kardemomme. Sett til side.

Pisk egg, brunt sukker og hvitt sukker til eggedosis. Skrap ut frøene av vaniljestangen og bland i eggedosisen.

Smelt smør. Ta kjelen av varmen og hell i kremfløten. Når du har pisket eggedosisen ferdig, sikter du forsiktig inn ca 1/3 av de tørre ingrediensene.

Vend forsiktig inn melblandingen og smør- og fløteblandingen vekselsvis. Når alt melet og smør- og fløteblandingen er godt blandet inn i eggedosisen heller du eplene over i et dørslag eller en sil og lar vannet renne godt av.

Legg av noen båter til pynt. Vend resten av eplebitene inn i eggedosisen. Kle den runde kakeformen med bakepapir, smør sidene og fordel røren i formen.

Legg de siste eplebåtene i et fint mønster på toppen. Dryss over litt kanel, mandelflak og perlesukker.

Stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 1 time. Stikk en grillpinne i tre inn i sentrum av kaken, hvis den kommer ut tørr uten noen små smuler eller klumper på seg er den ferdig. Dersom du lager dobbel porsjon i langpanne skal kaken stekes nederst i ovnen.

La eplekaken avkjøle seg litt før du tar den ut av formen. Server nybakt eplekake med karamellsaus og krem eller vaniljeis.