Grytebrød
Langtidshevet grytebrød laget på landhvete kan raskt bli en av dine favorittbrød. Landhvete har en litt søtlig smak og er lett å jobbe med hvis man bare elter den riktig. Får du ikke tak i landhvete kan du fint benytte sammalt spelt i stedet. Husk å forhåndsvarme gryten før steking.
Slik gjør du
Elt alle ingrediensene godt, ca. 20 minutter. Dekk til og sett i kjøleskapet over natten eller i 1-2 dager.
Når du er klar til å bruke deigen; ha godt med mel på bakebordet - deigen er ganske løs. Elt den stram som om du skulle ha laget en stor bolle (rundvirke) og legg den på et smurt/oljet bakebrett. La den hvile i ca. 45 minutter mens du varmer ovnen og en jerngryte til 250 °C.
Smør olje på deigen, legg så den varme gryten over deigen og snu brettet forsiktig så deigen havner i gryta. Bruk et par gode ovnshansker. Stekes på nederste rille med lokk i 30 minutter på 250 °C.
Ta så av lokket og stek på 200 °C i ca. 15-20 minutter til. Brødet er ferdig når det har en kjernetemperatur på over 85 °C.