Potetlefser

Potetlefser
Lett
over 60 min

Fremstillingen forklares her i et morsomt dikt signert Torill Braaum.

Slik gjør du

Her på Hadeland vi tradisjonene følger tro,

lager hembaka lefse så inderlig god.

Lefse til hverdag, lefse til fest,

med lefse i huset du kan ta imot uventet gjest.

Hadeland som er et lite "potitland",

du får potet av beste stand.

Kerrs Pink er poteten jeg liker godt,

bakingen går så strykende flott.

På rim jeg nå tar min framgangsmåte,

om du ikke får det til i førsten du skal ei gråte.

Øvelse gjør mester, du gir ikke opp

etter en stund er bakverket ditt helt topp.

Poteten med skall jeg koker så passe,

skreller den og maler med salt til en fin masse.

Skal jeg gjøre meg skikkelig føre

jeg massen to ganger gjennom kvernen kan kjøre.

Stor mixer er fint å ha,

da den eltinga for meg kan ta.

Potetmasse, mel og fløte jeg i mixerbollen har,

etter to minutters elting lefsedeigen så er klar.

I bakerommet står takka varm,

jeg så stiller med skaut og forkle rundt min barm.

Fra lefseemne til potetleiv er tida kort,

lefsehaugen vokser fort.

Når jeg i bakinga må ha en hvile stopp,

kaffekopp og nystekt lefse smaker godt.

Mann og unger vil også smake

på mor sin nystekte lefsekake.

(Torill Braaum, Brandbu)