Grytebrød

Lett
over 60 min

Enkel oppskrift på grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, med hvetemel og rug i gryte og sprø skorpe. Eltefri deig lages kvelden før for nystekt brød til frokost eller lunsj. Eltefrie deiger trenger veldig lite gjær, men blir likevel luftige og gode brød. 1 porsjon gir 1 stk stort brød.

Slik gjør du

Brøddeig: Ha alle ingrediensene i en stor bolle. Bland godt sammen til en klissete deig. TIPS: Du kan også tilsette frø som chiafrø og gresskarkjerner i deigen.

Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie. La deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Ferdighevet deig: Strø mel på kjøkkenbenken. Ha deigen på og brett den noen ganger inn mot midten TIPS: Når deigen brettes vil den heve enda litt til før den stekes

Legg deigen over på et bakepapir med bretteskjøtene ned. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i 2 timer.

Steking: Sett et støpejernsgryte med lokk (ca 24 cm i diameter) i ovnen og sett ovnen på 250 grader. La gryta stå i ovnen i minst 30 minutter.

Ta gryten ut av ovnen, dryss mel i bunnen og vend deigen raskt over i gryta. Bruk gjerne en deigskrape for å få den over i en hel klump. Dryss toppen med mel, legg på lokk og stek i gryten i ovnen i 30 minutter. TIPS: Du kan enten strø litt frø eller mel i bunnen, eller du kan beholde bakepapiret på - så sitter ikke brødet fast i gryta.

Senk ovnen til 200 grader, ta lokket av gryta og stek brødet videre i ca 15 minutter for en skikkelig sprø skorpe.

Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

TIPS: Lager du deigen på kvelden, så kan du steke brødet neste formiddag.