Kanelboller

Kanelboller

Lett
over 60 min

Saftige kanelboller fylt med brunt sukker, smør og kanel. Nytes nystekt eller fryses og spises senere. Oppskriften gir 12 kanelboller.

Slik gjør du

Begynn med bolledeigen. Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle. Pisk sammen melk og egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk- og eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene.

Elt med eltekrok i 15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

Tilsett smør i terninger. Elt så videre i ca 10 min til. Lang eltetid gir en ekstra god deig.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (40-50 minutter).

Fyll

Mens deigen hever kan du lage fyllet: Bland romtemperert smør med sukker og kanel.

Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle ut deigen til 1 cm tykk rektangelformet leiv og smør på fyllet. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann.

Ruller deigen sammen til en pølse, og skjærer den i ca 1 cm tykke skiver på tvers. Legg bollene over på et bakebrett dekket med bakepapir.

Sett kanelbollene på en stekeplate med bakepapir og dekk med plast og et klede. Bollene etterheves minimum 30 minutter.

Pensle bollene med romtemperert eggehvit og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 10-12 minutter til de er gyldne. Følg med da steketiden kan variere noe fra ovn til ovn. Dersom de begynner å bli mørke kan du legge et bakeark over mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når du kjennes relativt lette og høres litt hule ut når du dunker lett på undersiden med fingeren. Avkjøl på rist.

Tisp! Ønsker du å lage det typiske bergensproduktet skillingsbolle, strør du perlesukker på toppen før steking.