Drikke til skrei

Her får du noen tips om hva du bør servere til årets skreimiddag.

I Norge kombinerer vi ofte Skrei med rødvin, noe vi har gjort i mange tiår. For over hundre år siden var torsk og skrei godt representert i store festmiddager som ble holdt av kjøpmenn, skipsredere og "det gode borgerskap", og da skulle det ikke spares på noe. Fiskemiddag var det beste de kunne få, og da måtte de selvfølgelig servere den beste drikken også. Noe som den gang var rød Bordeaux. Og dette ble svært vellykket. Faktisk så vellykket at det ble en tradisjon.

Hemmeligheten ligger i tilbehøret

Garvestoffene i rødvin gjør seg egentlig ikke noe godt sammen med proteiner og fett i fiskekjøttet, men hemmeligheten ligger i tilbehøret. Skreien blir ofte servert med smør, lever, rogn og poteter, og dette er med på å dempe blandingen av garvestoffer, proteiner og fett. I tillegg er torsk og skrei en mager fisk i forhold til mange andre fisker og har en annerledes proteinoppbygging, noe som også hjelper på for at smakene passer godt sammen. I andre land derimot har de annet tilbehør og tilberedningsmetoder, noe som gjør at hvitvin passer best.

Rødviner som passer til torsk og skrei kan for eksempel være fra Valpolicella, Abruzzo, Sør-Rhone og Beaujolais. Disse vinene har middels fylde og godt konsentrert fruktpreg. Ellers kan en saftig rødvin fra Bordeaux også velges, men da uten for mye tannin. 

De som ønsker å servere hvitvin kan prøve tørre, friske viner fra Chablis, Sauvignon Blanc-baserte viner fra Loire eller hvit Bordeaux.

Ønsker du å server alkoholfritt anbefaler vi eplejuice eller eplemost fra vårt store utvalg.