Lutefiskskole
Marthe lærer deg triksene til perfekt lutefisk!
Lutefisk
3 kg lutefisk
grovt havsalt
Salt fisken med grovsalt ca 1 time før den skal tilbredes. Jo tidligere du salter, jo fastere blir fisken. Etter en times tid tørker du av det overflødige grovsaltet, legger fisken i en ildfast form (med skinnsiden ned) og dekker med aluminiumsfolie. Sett formen i ovnen på 200 grader i 35-40 minutter. Baketiden kan variere fra ovn til ovn.
Baconsmør
200 gram smør
200 gram bacon
Del opp baconet i terninger, gi det en lett bruning i en kjele og ha i smøret. La dette koke opp og få en liten bruning til.
Ertepuré
600 gram erter
150 gram smør
1,5 dl fløte
salt og pepper
Bruk frosne grønne erter, de gir en bedre smak enn de som er tørket. Ha ertene i en kjele, dekk så vidt med vann og gi ett veldig raskt oppkok. Hell så av vannet og kjør inn smør og fløte med en stavmikser til puréen er helt fin. Smakes til med salt og pepper, og evt. litt fløte. Juster med mer fløte hvis den er for tykk.
Poteter
Kok Gulløyepoteter i godt saltet vann til de er møre. Servér med grov sennep, ertepuré og baconsmør.