Slik åpner du østers
Å åpne østers er lettere enn man tror. Her får du en steg for steg guide.
-
Sjekk at østersen er levende – det vil si at skallet er lukket. Pakk et kjøkkenhåndkle eller lignede rundt østersen og hold med venstre hånd – med den spisse delen av skjellet mot deg og den dype skjelldelen ned mot håndflaten.
-
Sett østerskniven (følger med i 12 skjells-pakken du kjøper) inn i sprekken av den spisse delen av østersen - bend kniven opp og ned til skjellet åpner seg med et knepp. Vær forsiktig – det er lett å kutte seg på den skarpe kniven!
-
Åpne skjellet ved å føre kniven rundt skjellsprekken, og skjær over lukkemuskelen. Bøy forsiktig opp det flate skjellet. Lukt på østersen – den skal lukte friskt av sjø. Lukter den vondt, er den bare å kaste.
-
Gjør et snitt i den sorte ”kappen” rundt skjellet” for å sikre at skjellet lever – da blir det en liten bevegelse. Vend østerskjøttet rundt og presenterer østersen fra den ”pene” siden. Vel bekomme!