Lag egen rakfisk

Lag egen rakfisk
Lett
over 60 min

Ønsker du å lage rakfisk selv? Her får du oppskriften.

Slik gjør du

Det sies at den beste rakefisken lages av "villørret" (aure), men du kan også bruke røye og sik. For at det skal bli best mulig resultat anbefaler vi deg å bruke rundt 750g store fileter.

Bruk rent utstyr og ikke la fisken komme i nærheten av jord. Da kan det komme uønskede bakterier til. Start med å skrubbe fisken for slim, og rens deretter fisken for gjeller og innvoller. Fjern blodranden og skyll bort alt blodet.

Bland salt og sukker sammen, i forholdet ca. 50 g salt pr. 1 ts sukker. Du kan selv velge om du ønsker å bruke blandingen overalt eller bare i fiskens buk.

Til gravingen bruker du en butt med rette sider eller et kar. Legg et lag med salt i bunnen og strø salt og sukkerblanding i buken og hodet på fisken. Legg fiskene i butten/karet, tett i tett med buken opp. Pass på at det ikke blir store hulrom. Strø deretter salt på neste lag med fisk, og legg de på tvers av det første laget. Gjenta dette i flere omganger om du har mange fisk.

Press til slutt alt ned med et lokk som passer ned i butten/karet med noe tungt på, som for eksempel en stein. Sett butten/karet kjølig. En stabil temperatur på omkring 4 grader er best. Etter to-tre dager sjekker du om fisken har laket seg opp (om det er dannet nok lake til å dekke all fisken). Dersom det ikke er nok væske til at fisken er helt dekket fyller du opp med saltlake med 40g salt per liter vann.

Hvor lenge den står, avgjør hvor skarp den blir i smaken. På Noraker gård lager de tre varianter: mild, lagret og vellagret. Den milde har stått i tre-fire måneder, og den vellagrede i et år.