Frukt og bær som er bra for deg
Er du ute etter å få mest mulig ut av frukten du spiser? All frukt inneholder næringsstoffer som er bra for deg, men noen skiller seg klart ut. Blant disse finner du bringebær, blåbær, papaya, granateple, kiwi og jordbær.
Bringebær
Inneholder mye antioksidanter og relativt mye vitamin C. I tillegg inneholder bringebær en del mineraler. De aller fleste bærsortene inneholder mye antioksidanter. Bringebær har nesten 3 ganger mer antioksidanter enn appelsiner og over 15 ganger mer enn bananer. Du kan nå kjøpe bringebær i Norge hele året.
Blåbær
Kalles ”naturens egen antioksidant-bombe” og er ifølge naturmedisinen bra for synet, hjertet og veldig mye annet også. De aller fleste bærsortene inneholder mye antioksidanter. Blåbær har 3 ganger mer antioksidanter enn druer og over 12 ganger mer enn epler. Kan kjøpes i Norge hele året.
Papaya
Inneholder masse C-vitaminer, pluss vitamin A, E og kalium. Papaya inneholder mer vitamin C enn appelsin. En porsjon med papaya er nok til å dekke det daglige anbefalte inntaket av vitamin C på 60 mg. Papaya inneholder 10 ganger mer A-vitamin enn epler og 5 ganger mer vitamin E enn bananer.
Granateple
Propp fulle av antioksidanter, som blant annet bidrar til cellenes forsvarsvern. Det finnes få andre frukter eller grønnsaker som har mer antioksidanter enn granateplet. Granateple har 10 ganger mer antioksidanter enn appelsiner og nesten 40 ganger mer enn epler.
Kiwi
En skikkelig vitaminbombe og slår appelsinen i C-vitamininnhold. Kiwifrukt av høy kvalitet er tilgjengelig hele året ettersom den dyrkes i New Zealand, Asia, Sør-Europa, Sør-Amerika og USA. Med sin friske, søtsyrlige smak passer kiwien i alle typer salater, smoothies og ikke minst som enkelt mellommåltid. Du kan også få tak i Kiwi Extreme som inneholder et proteinsplatende enzym som heter actinidin som bryter ned proteiner (proteinspaltende). Actinidin hjelper fordøyelsen.
Jordbær
Inneholder meget store mengder C-vitamin, noe A- og B- vitamin samt mange mineraler. De er kalorifattige, vanndrivende og en god antioksidantkilde.