Lag din egen bærgelé

Lag din egen bærgele av sommeren friske bær.

Lag gelé av en blanding av forskjellige bærslag - også gjerne sammen med frukt. Du kan lage gelé av de fleste bærsortene, men for å få en stiv gelé må du bruke bær med høyt pektininnhold. D.v.s. at de er rike på stivelse. Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé.

Tilsett pektin ved bruk av søte bær

Bruker du bær med med lite syre kan du tilsette sitronsyre eller noen oppdelte eplekart. Pektinfattige bær kan også blandes med pektinrike eller syrlige, lite modne epler. Eller du kan tilsette tykningmidler (syltepulver eller flytende pektin) som er å få kjøpt i butikken.

Pektinrike bær

Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike sorter. Det er også endel pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.  

Regnfylt sommer kan gi vannholdige bær

Det er også viktig å være klar over at etter en regnfylt sommer, så kan bær bli mer vannholdige. Dette igjen kan bidra til at geleen noen ganger ikke vil stivne. Er du engstelig for det, så bruk ekstra pektin som du kjøper i butikken.