Lag hjemmelaget chutney

Matprat.no
Matprat.no

Chutney stammer fra India og er navnet på en rekke sauser laget av frukt, urter, grønnsaker eller belgfrukter, sukker og ulike typer krydder. Chutney er et godt tilbehør til kjøttpålegg, grønnsaker, brød, knekkerød og ost.

Chutney kan både være våt og tørr, og teksturen er flytende eller grov avhengig av hva den er laget av. Det lages i hovedsak to ulike chutneytyper: søt/sur og sterk, og innenfor disse typene lages det i dag utallige varianter. Ved siden av frukt, urter, grønnsaker eller belgfrukter inneholder nesten alle chutney eddik og kanskje litt løk, i tillegg til ulike typer krydder. I Europa og USA består som oftest chutney av frukt, eddik og sukker som kokes ned og tilsettes for eksmpel sukker, salt, hvitløk, løk eller ingefær.
 
Det mest vanlige er å lage chutneyen frisk til et måltid. Før i tiden laget man chutney ved å knuse ingrediensene i en morter, men i dag brukes blendere mer og mer. Deretter kokes blandingen sakte opp.

Lag hjemmelaget chutney

Det er ikke vanskelig å lage en god chutney hjemme på ditt eget kjøkken, her har vi funnet frem noen oppskrifter til deg:
 
Eplechutney
Mangochutney
Stikkelsbærchutney
Tomatchutney
Rabarbrachutney
Plommechutney
Pærechutney