Slik bevarer du bær

Er du så heldig å ha tilgang til hagebær, har du plukket bær ute i naturen eller kjøpt noen flotte bærkurver i butikken? Her får du tips til hvordan du behandler dem best mulig.

Bær er ikke bare godt, men det er også veldig sunt. Faktisk er fem av de ti matvarene med høyest innhold av antioksidanter per porsjon, ulike typer bær. Mest antioksidanter er det i bjørnebær fulgt av jordbær, tranebær, bringebær og blåbær.

Nyplukkede bær er gode å spise naturelle like etter at de er plukket, men de egner seg også godt til sylting, safting, gele eller smoothie. Rens og evt. skyll bærene før bruk. Ønsker du å bevare smaken av sommer litt utover høsten kan bærene fint fryses. 

Frysing

Bær har god holdbarhet i frossen tilstand og kan oppbevares med hell i flere år. Lang oppbevaring er imidlertid ikke noe mål i seg selv, og det anbefales generelt et års oppbevaringstid - fra sesong til sesong.  Husk god emballering. Det er viktig å bruke førsteklasses bær til frysing. For å unngå vasne bær bør det ikke tilsettes sukker når du fryser dem ned. Smak heller til med sukker når du skal bruke de.

De peneste pyntebærene får vi ved at de fryses ned hver for seg på et brett, e.l. Når de er frosne, tas de over i en boks eller et glass og legges tilbake i fryseren. Dette kalles singelfrosne bær. Husk at frosne bær med hamsen på kan også være fint å ha. Husk at bær bør tines langsomt i kjøleskapet, da blir de best og mindre vasne.

Importerte bær

Kjøper du bær som er importert fra varmere land er det viktig at du skyller dem godt før bruk for å få bort evt. bakterier og parasitter. Mattilsynet sier også det har vært registrert flere utbrudd med norovirus og hepatitt A i de nordiske landene forårsaket av importerte fryste bær. Norovirus og Hepatitt A virus overlever svært godt i fryste bær. Begge virusene dør ved varmebehandling og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles. 

Tips

  • Bær er ikke bare godt, men det er også veldig sunt. Faktisk er fem av de ti matvarene med høyest innhold av antioksidanter per porsjon, ulike typer bær. Mest antioksidanter er det i bjørnebær fulgt av jordbær, tranebær, bringebær og blåbær. 
  • Sosial- og helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt 5 om dagen. 1-2 dl bær tilsvarer en porsjon.