Sylting
Nesten all slags frukt og bær egner seg til sylting og safting. Det viktigste er at du velger råvarer av god kvalitet.
Få ting er så godt som nybakt brød med hjemmelaget syltetøy. Og det er ikke vanskelig å lage heller. Har du bær og frukt av god kvalitet og noen fine rene glass er du på god vei.
For at syltetøyet skal få en god smak og fyldig konsistens spiller stoffet pektin og sukker en viktig rolle. Frukt og bær har stort sett et naturlig innhold av sukker og pektin og man trenger ikke tilsette noe, men ofte kan litt sukker gi en bedre smak. Bruker du godt modne bær inneholder de mindre pektin enn bær og frukt som er knapt modne. Da kan du tilsette pektin og sukker under tilberedningen. Bringebær, jordbær og blåbær inneholder også lite naturlig pektin, derfor vil du ofte måtte bruke syltesukker eller et annet syltepulver når du lager syltetøy av disse bærene.
Får du et veldig rennende syltetøy kan det skyldes at det er for lite pektin i frukten eller at du har kokt bærene for kort. La syltetøyet stå noen dager. Blir det ikke tykkere kan du koke det opp på nytt og tilsette syltepulver.
Sylting
- Bruk rene glass som kan forsegles (for eksempel Norgesglass)
- Bruk frukt og bær av god kvalitet
- Del bærene i mindre biter om de er store
- Skal du sylte mange bær er det lurt å koke små porsjoner av gangen
- Det er viktig å gjennomkoke alle bærene på kortest mulig koketid
- Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker når det er ferdig
- Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet raskt
- Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig