Cantaloupemelon

Cantaloupe er en velkjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet.

Oppbevaringstemperatur

5 - 10°C

Oppbevaring

Cantaloupe oppbevares som andre sukkermeloner best mellom 6 – 9 C°. Den er lett utsatt for kuldeskader og bør ikke oppbevares i kjølerom. Oppbevaringen er noe avhengig av modningsprosessen. Moden vare tåler lavere temperaturer enn umoden vare. Umoden melon kan holde seg i noe lenger ved riktig oppbevaring.

Varebeskrivelse

Melon deles inn i to hovedgrupper. Den ene kaller vi sukkermelon og den andre vannmelon. Sukkermelon har et kjernehus i midten, mens i vannmelon sitter kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er stenfri. Sukkermelon brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert. Vannmelon som forfriskning eller som forrett eller dessert. Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, cantaloupemelon og ogenmelon. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med bl.a. agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsortene markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige meloner hører hjemme i. Sortene varierer sterkt i form og farge, noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete og andre igjen er dekket av et nettmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Bruksområde

Cantaloupe deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet, men å servere fruktkjøttet liggende oppå skallet. Melonen kan også kuttes i biter og tas med i en fruktsalat eller spises naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

Egenskaper

Cantaloupe er som andre sukkermeloner kalorifattige og inneholder lite sukker tross den søte smaken. Den inneholder noe A-og C-vitaminer samt kalsium og andre mineraler.

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall fri for skader og mørke flekker. Et godt tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når melonen er moden dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett håndtrykk. Den ideale salgsvekt er ca 1 – 1,5 kilo.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer meloner