Honningmelon

Honningmelon er en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen kan variere noe fra rund til oval og skallet er gult og glatt med langsgående furer.

Oppbevaringstemperatur

5 - 10°C

Oppbevaring

Honningmelon har noe bedre holdbarhet enn andre sukkermeloner. Likevel er den kuldeømfintlig og bør ikke oppbevares i kjølerom. Oppbevaringen er noe avhengig av modningsprosessen. Moden vare tåler lavere temperaturer enn umoden vare. Umoden honningmelon kan holde seg i måneder ved riktig oppbevaring.

Varebeskrivelse

Melon deles inn i to hovedgrupper. Den ene kaller vi sukkermelon og den andre vannmelon. Sukkermelon har et kjernehus i midten, mens i vannmelon sitter kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er stenfri. Sukkermelon brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert. Vannmelon som forfriskning eller som forrett eller dessert. Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, cantaloupemelon og ogenmelon. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med bl.a. agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsortene markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige meloner hører hjemme i. Sortene varierer sterkt i form og farge, noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete og andre igjen er dekket av et nettmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Bruksområde

Honningmelonen deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet, men å servere fruktkjøttet liggende oppå skallet. Honningmelon kan også kuttes i biter og tas med i en fruktsalat eller spises naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

Egenskaper

Honningmelon er som andre sukkermeloner kalorifattige og inneholder lite sukker tross den søte smaken. Den inneholder noe A-og C-vitaminer samt kalsium og andre mineraler.

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall, fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermelon er moden, dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett trykk.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer meloner