Mango

Mango antas opprinnelig å komme fra India, men blir nå dyrket i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan.

Sesong

Ingen produksjon

Oppbevaringstemperatur

8 - 12°C

Oppbevaring

Holdbarheten til mango er avhengig av hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning. Når mangoen er moden kan den legges svalt ved 8 °C for å redusere modningsprosessen.

Varebeskrivelse

Mango antas opprinnelig å komme fra India, men blir nå dyrket i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan. Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Mango importeres som regel umoden og må modnes ved 18-20 °C. Moden mango skal være litt myk, og fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Bruksområde

Mango må deles før bruk. Kan spises naturell, i dessert eller som tilbehør til forskjellige retter. Den spesielle kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til en saus og tilsettes litt sukker. Deilig til is. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.

Egenskaper

Mango er meget rik på A-vitaminer og inneholder dessuten en del C-vitaminer og mineraler.

Kvalitetskrav

Mango kan ha forskjellige farger i skallet som ikke sier noe om modningsgraden, den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk og dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, sorte prikker i skallet som indikerer høyt sukkerinnhold. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer