Økologisk kalkun fra Homlagarden

På Homlagarden i Hardanger får kalkunene beite fritt ute mellom frukttrær og grønne bakker hele sommeren. De vokser seg store og sterke, og får en kjøttfylde av fineste kvalitet.

Mannen som startet det hele, Bjørn Brynjolf Pedersen, kjøpte Homlagarden i 1974. Med på lasset hadde han ti kalkunkyllinger. Siden den gang har kalkunflokken vokst seg til flere tusen medlemmer. Og den økologiske kalkunen har en fantastisk smak.

Økologisk drift

Homlagarden sin kalkun går fritt på beite hver dag. De får økologisk fôr og mye mosjon. Dette gjør at fuglene får en senere og naturlig vekst som gir kjøttet fylde, farge, konsistens og smak av beste kvalitet. Økologisk fôr har ingen rester av sprøytemidler og inneholder ikke koksidiostatika (preventiv medisin). Kalkunene får ren og naturlig mat. I tillegg har de god plass både inne og ute. Økologisk fôr, uteliv, god plass og god hygiene styrker trivsel og helse. 

Med utsikt inn Hardangerfjorden

Fuglene beiter fritt ute hele sommeren. Hver morgen flakser de nedover de grønne bakkene mot Hardangerfjorden. De mesker seg i natureng med blomster og frodig gress, ville bær og urteplanter. De stjeler også til seg litt epler og plommer i ny og ne, og snapper etter insekter i skogsbrynet. Fuglene jordbader og lever livets glade dager. På ettermiddagen vandrer de hjem til kveldsmat og hvile. I kalkunhusene er de godt vernet mot uvær og rovdyr.

Slaktes på eget slakteri

Etter en sesong uten i bakkene i Hardanger har de vokst seg store og sterke med kjøttfylde av fineste kvalitet. Slaktingen og kjøtthåndteringen utføres på eget godkjent slakteri. De avlives helt uten stress, og det sies at det kan kjennes på smaken hvor godt kalkunene har hatt det.

Thanksgiving, jul- eller nyttårskalkun

Thanksgiving er en stor og viktig begivenhet i USA, der familie og venner samles rundt festbordet. På bordet er det ofte kalkun med stuffing, tranebærsaus og «mashed potates».  Her hjemme er det stadig flere som også spiser kalkun med venner og familie den siste helgen i november. I tillegg er kalkun stadig mer vanlig som julemiddag og et fast innslag til nyttårsfeiringen. Vår oppskrift på kalkun med surkål, potetmos og maderiasaus passer like godt til alle anledningene.