Tilberedningstips til nyttårskalkunen

Om du synes kalkun blir for tørt, har vi noen tips som kan få deg til å forandre mening.

Beregn 500 gram fugl per person og stek den gjerne på 140 grader – bruker du sterkere varme blir den lett tørr. Og her skal du få tre viktige tips:

Tips 1: Kjøp en boks gåse- eller andefett og bruk fingrene til å lirke gåsefettet inn under skinnet på kalkunen. Pensle også skinnet med smør. Da unngår du at det blir tørt.

Tips 2: Med noen kalkuner du kjøper følger en rød propp som skal "poppe" ut når kjøttemperaturen er riktig. Men ikke stol blindt på proppen. Vi anbefaler alle å bruke et manuelt steketermometer. Beregn en halv time steking per kilo kalkun. Kjøttet bør ikke overskride 70 grader – en temperatur mellom 65-70 grader gir en saftig kalkun. Et lite rosa skjær i kjøttet er bare bra!

Tips 3: Kok innmaten (krås, hjerte og lever) til en deilig sjy som du bruker i sausen senere. Fjern skummet som kommer opp til overflaten så du får en klar, fin kraft.
Bind så sammen bena. Ingen vil ha en kalkun på festbordet som spriker med begge bena!

Når kalkunen er ferdig stekt, skjær ut brystene og skjær dem så i skiver. Dette kan du legge tilbake på den hele kalkunen der brystet satt og sette hele kalkunen på bordet. Så kan du servere lårkjøttet på fat ved andre servering.