Helstekt gås med rosenkål og glasert epler
Denne oppskriften på gås passer like godt til Mortensgås 11. november som til jul.
Slik gjør du
Helstekt gås
Riv zest (den ytterste fargede delen av skallet) av lime og sitron. Bland med 2 ts salt, five spice og pepper.
Rut et løst mønster i skinnet på hele fuglen og fjern eventuelt fett fra innsiden av skroget. Gni inn fuglen med sitrus og krydderblandingen og salt innsiden. Smelt honningen, bruk vannbad, og pensle hele fuglen.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Stek i 10 minutter og sett ned til 170 grader. Stek så i 40 minutter per kilo, pluss 30 minutter i tillegg. Beregnet steketid for 5 kilo gås blir 3 timer og 50 minutter. Øs over fettet en gang i halvtimen. Dekk med folie om fuglen begynner å bli for mye stekt
La fuglen hvile ca. 20 minutter før den deles opp.
Fettet er fint til å steke poteter og grønnsaker i til middagen.
Kraften som dannes i pannen kan siles og jevnes til saus
Rosenkål med bacon
Rens rosenkål og del de største i to, kutt bacon i strimler. Stek baconet og kålen i smør på middels varme, krydre med salt og pepper.
Glaserte epler
Skrell eplene, ta ut kjernen og del de i åtte. Smelt smør i en panne og la det bli gyllent, ha i epler og strø sukkeret over. La det steke til eplene er gylne og møre.
Server med gåsen, rosenkål og glaserte epler med stekte poteter og sjysaus.