Helstekt kalkun med stuffing

Lett
over 60 min

Oppskrift på saftig, helstekt kalkun med stuffing til Thanksgiving, jul og nyttår. Hemmeligheten bak en saftig kalkun, er rett steketid og godt med hviletid. En kalkun er stor, og det er mye saft på stort volum som skal få satt seg før kjøttet er klart til å skjæres i. En stuffing setter deilig smak på kjøttet og er knallgodt tilbehør!

Slik gjør du

Kalkun

Helstekt kalkun med stuffing

Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. La den tine i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen.

Stuffing

Helstekt kalkun med stuffing

Skjær loffen i skiver og kjør disse grovt i en kjøkkenmaskin. Stek finhakket løk og bacon i en panne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og la dem steke med et par minutter så de får trekke til seg smakene fra panna.

Helstekt kalkun med stuffing

Ha brødsmuleblandingen over i en bolle. Bland dem godt med hakkete svisker, epleterninger, pisket egg, smeltet smør, allehånde, finhakket persille, timian, salt og pepper.

Legg kalkunen på ryggen. Legg gjerne vingebena bak ryggen på fuglen. Bind så opp bena med hyssing.

Legg grovhakket stangselleri og løk i en dyp langpanne, og hell på vannet. Du kan også velge å bruke en stor stekepose, da trenger du ikke helle vann i langpannen.

Helstekt kalkun med stuffing

Legg kalkunen i langpannen. Gni så hele fuglen inn med salt, pepper og smør før du fyller den med stuffingen.

Stek kalkunen midt i ovnen på 160 grader - ca 30 minutter per kilo. Øs kraft fra langpannen over fuglen flere ganger underveis. Bruk gjerne steketermometer, kalkunen skal ha en kjernetemperatur på 65 grader på tykkeste del av låret når du tar den ut, temperaturen vil så øke noen flere grader mens kalkunen hviler.

Kraft

Brun innmaten i en kjele. Tilsett rotgrønnsaker og laurbærblader. Hell over vann til det dekker, kok opp og la stå på lav varme i et par timer til mengden væske er redusert til halvparten.

Brun innmaten i en kjele. Tilsett rotgrønnsaker og laurbærblader. Hell over vann til det dekker, kok opp og la stå på lav varme i et par timer til mengden væske er redusert til halvparten.

Sil kraften fra langpannen over i et desilitermål. Spe på med kalkunkraft, evt kyllingkraft. Alt i alt skal det være ca 1,5 liter væske til saus.

Saus

Smelt smøret i en gryte og rør inn melet. Pisk inn kraften og rør hele tiden mens det koker opp. La sausen småkoke 5 minutter så melsmaken forsvinner. Pisk inn fløte og ripsgelé. Smak til med salt og pepper. Rør inn et par dråper sukkerkulør helt til slutt for å få en fin farge.

Skjær ut brystfiletene langs brystbenet, og skjær så kjøttet i serveringsskiver. Du løsner filetene fra skroget ved å skjære et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet. Skjær lårene fra skroget og skjær skiver av disse fra beinet.

Ta ut stuffingen fra kalkunen med en skje, og ha denne i en serveringsskål. Server kalkunen med stuffingen ved siden av, nykokte grønnsaker som for eksempel rosenkål og erter, nykokte mandelpoteter med et persilledryss og den gode sausen.