Pinnekjøtt

Lett
over 60 min

Pinnekjøtt med godt tilbehør har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med kålrotstappe, vossakorv og poteter. Vi forteller deg hvor mye vann du trenger, hvor lenge kjøttet skal dampe, hvor mye du skal beregne per person, samt noen gode tips til ekstra smak. Beregn ca. 400-500 gram pinnekjøtt pr person. Se steg for steg i video.

Slik gjør du

Pinnekjøtt

Kjøp inn pinnekjøtt i god tid før det skal spises – kjøttet holder seg godt. Ta det ut av pakken 1-2 dager før måltidet. Legg i kaldt vann i en stor bolle og sett i kjøleskapet – bytt vann flere ganger. Da trekkes saltet ut og kjøttet blir bedre (dette står på pakken).

Ta kjøttet ut av vannet. Legg bjørkepinner i bunnen av kjelen så det blir en forhøyning i kjelen på 3-5 centimeter. Fyll på vann til toppen av pinnene. Legg i kjøttet. La kjøttet dampe (IKKE koke!) i ca. 2 - 3 timer. Etterfyll med kokende vann om nødvendig. Vossakorven kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 20 minuttene,

Pinnekjøttet er ferdig når det slipper beina. Ønsker du en sprøere overflate på kjøttet, flytter du det over på rist i ovn på 225 grader etter at det har trukket ferdig. La stå i fem minutter. Da blir kjøttet mer krispi og spennende i det ytterste kjøttlaget!

Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.

Kålrotstappe

Skrell og skjær grønnsakene i like store, grove biter. La dem koke til de er møre.

Ha i matfløte, litt sjy, muskatnøtt, salt og pepper etter smak. Mos for hånd med en stapper til du har en passe grov kålrotstappe. Rør inn 2 ss smør og bland godt til det har smeltet.

Saus: Bruk kokesjy rett fra kjelen. Denne smaker kjempegodt til både kjøttet og tilbehøret.

Tips: Gjør litt ekstra ut av sjyen! Tilsett grovhakket gulrot, sellerirot, løk, purreløk og litt urter i vannet, eventuelt buljong, eller krydder som salt, pepper eller einebær. La dette være i vannet når du damper kjøttet, da vil du få ekstra god smak på sjyen som er god å servere til pinnekjøttet.