Klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin

Lett
over 60 min

Grunnoppskrift på tradisjonell, langtidsstekt lammestek med hvitløk og rosmarin og sjysaus. Vi tar deg gjennom stegene til perfekt, saftig lammestek og gir deg tips til tilbehør.

Slik gjør du

Lammestek

Gni lammesteken godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

Dersom steken er under 2,5 kg bør du brune den litt i en stekepanne før den går i ovnen.

Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg lammesteken over og stikk steketermometer godt inn i kjøttet. Hell på ca 1 liter vann.

Stek midt i ovnen på 125 grader. Beregn ca 2 timer, men følg med på steketermometer da steketid vil variere etter ovn og tykkelse på steken. Ta steken ut ved 65 grader, pakk inn i folie og la hvilke i minimum 20 minutter. Husk at temperaturen vil øke noen ekstra grader mens kjøttet hviler.

Mens steken hviler kan du lage saus av stekesjyen.

Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.

Serveres med fløtegratinerte poteter eller stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.