God, glutenfri jul

Det kan være vanskelig å vite hvilken julemat man kan og ikke kan spise om man er glutenallergikere. Vi hos Jacob's giør en betydelig innsats for at du som er glutenallergiker skal få førsteklasses, glutenfrie produkter og julemat.

Pølsemaker Ågot Knudsen i Jacob's pølsemakeri på Holtet lager de beste pølsene du finner i våre to butikker. Sammen med pølsemester og kollega Andreas Rolland har hun over 20 oppskrifter på eksepsjonelt gode pølser – de fleste uten gluten.

Fullverdig julemiddag uten gluten

– I pølsemakeriet sørger vi for at glutenallergikere får en like trygg og velsmakende jul som alle andre. Vi lager julepølse, medisterfarse, julefarse og sosisser uten gluten, og nesten alle våre grillpølser er glutenfrie. Det samme gjelder vår sylte og lammerull. Sammen med skinkestek og ribbe blir dette et fullverdig julemåltid, forklarer Ågot Knudsen. 

Hun forteller videre at de to pølsemakerne lager mange produkter uten gluten og at de ikke erstatter gluten med noe annet. Og det er én ting hun mener det er viktig å minne om:

– Husk at det ikke er gluten i de rene produktene. Det betyr at glutenallergikere trygt kan spise juleklassikere som ribbe, pinnekjøtt, skinkestek, reinsdyr, elg, hjort, rådyr, torsk, rakørret og røkelaks.

Medisterpølser på fat.jpg

Vil bli størst i Norge på glutenfritt

1-2 prosent av befolkningen har allergiske reaksjoner på gluten, men salget av glutenfrie produkter tilsier at det er langt flere. Dette merkes godt hos de to Jacob's butikkene, som begge har økende etterspørsel av glutenfrie matvarer.

Kolonialsjef hos Jacob's på Holtet, Espen Ramiro Kallerud, har store ambisjoner om å gjøre Jacob's til Norges største innen glutenfrie varer.

– Vi har samlet alt av glutenfrie produkter til en egen avdeling i butikken. Her har vi glutenfrie tørrvarer, frys- og kjølevarer, og jeg tror vi nå har over 300 produkter. Har du først opplevd ubehag av glutenvarer har du ikke lyst til å oppleve det igjen, og hos Jacob's ser vi det som en viktig oppgave å bidra til at våre kunder får et tilpasset vareutvalg som bare gjør godt. Det betyr også at vi i samme avdeling har sukkerfrie, melkefrie eggefrie produkter – alt tydelig merket i kategori FRI FOR.

Glutenfritt er ikke sunnere

Han er glad for at kundene med cøliaki eller intoleranse nå får et stadig bedre tilbud, og har som mål dekke alle behov. Det er glutenfri pasta, melblandinger, brød og knekkebrød som selger mest, og glutenfri fersk mat som produseres i Jacob's kjøkken av egne kokker, er også svært populære.


– Det kan være små mengder gluten i veldig mange matvarer uten at vi tenker på det. Ferdigsauser, panerte produkter, frityrstekte produkter, pølser, farser, leverpostei, frokostblandinger, soyasaus, løsvekt godteri og lakris inneholder alle gluten. Samtidig er det viktig å påpeke at den nye trenden med glutenfri diett for de som tåler gluten, ikke nødvendigvis er så sunt for alle, avslutter kolonialsjefen.