Trøffelrisotto

Trøffelrisotto
Middels
20-40 min

Risottoen kan tilsettes skogsopp om høsten, spesielt steinsopp kler hvit trøffel godt. Hvit trøffel og steinsopp er en klassisk italiensk vri, mens asparges er en annen grønnsak som også får smaken fremhevet av trøffel. Risottoen kan serveres som egen rett eller som tilbehør til kylling og annet lyst fjærfe, som vaktel og fasan.

Slik gjør du

Varm opp kraften. Hvis du skal tilsette sopp eller asparges kan kraften aromatiseres med avskjær og skrell for forsterket smak av råvarene.

Varm opp olivenoljen i en dyp stekepanne eller bred kasserolle og fres sjalottløk og hvitløk på middels varme til de er myke, men ikke sprøstekte. Hvis sopp eller asparges benyttes, freses disse også før risen has i. Stek risen til den er blitt blank.

Skru ned varmen og hell i et glass hvitvin. La vinen koke inn i risen. Tilsett litt og litt varm kraft mens du rører rundt. Risen vil tiltrekke seg kraften. Når væsken er absorbert, tilsettes litt mer kraft, øse for øse. Fortsett til risen er ferdig. Den bør være mør, men ikke myk, og retten skal ha en silkeglatt konsistens, litt flytende. Det bør ta ca. 17 - 20 minutter.

Trekk gryten fra varmen og monter (pisk inn små terninger med kaldt smør) risottoen med smør, ost og sort trøffel/trøffelolje - smak til med salt og pepper. Brukes hvit trøffel, rives den helst over retten ved bordet da aromaen er mer flyktig enn på sort trøffel.

Anrett risottoen på fat eller tallerken og garner med noen dråper god olivenolje og høvl over ost og ev. fersk hvit trøffel ved bordet. Det finnes egne trøffelhøvler, men har du en mandolin eller rivjern av microplan-typen, duger disse også.