Spansk tapas

Middels
40-60 min

Tapas med fire typiske spanske retter: Albondigas, gambas al pil pil, croquetas og patatas bravas.

Slik gjør du

Albondigas

Bak hel hvitløk med skall i ovnen ved 180°C i 40 minutter.

Del bakt hvitløk og klem ut innholdet av den ene halvdelen. Finhakk chili og persille. Bland kjøttdeigen med pankomel eller tilsvarende mengde brødkrumme. Tilsett salt, pepper og røkt paprikapulver. Rør inn egget og spe med melk til en jevn farse. Brun smøret. Form runde boller og brun den på alle sider i pannen.

Tomatsaus

Varm oljen i en gryte, finhakk løk og hvitløk. Fres løken ved svak mens du lager kjøttbollene - se over.

Tilsett tomatpuré og la den frese sammen med løken i et par minutter før du tilsetter kajennepepper, knuste tomater og hvitvin. Kok opp og la putre i 5 minutter før du har i kjøttbollene. Sett gryten inn i varmeskap el. stekeovn ved 90°C mens du lager de andre tapasrettene.

Gambas al pil pil

Finhakk chili og bakt hvitløk. Varm oljen i en panne - fres chili og hvitløk litt i oljen, tilsett scampi/reker og press over limesaft. Stek i 2 - 3 minutter på høy varme til rekene er knapt gjennomstekt. Dryss over litt salt Sett pannen inn i varmeskapet/ovnen.

Croquetas

Finhakk løken, varm oljen i en panne og fres løken til den er myk. Del skinken i små biter og ha i pannen. Stek videre til skinken begynner å bli sprø.

Bland hvetemel og melk i en bolle til en tørr masse, tilsett løk og skinkeblandingen med alt smeltet fett. Rør inn og elt deretter massen til en smidig deig. Form qroquetas.

Varm oljen i en dyp panne. Sjekk med en trepinne. Når oljen har riktig temperatur freser det rundt pinne. Bland pankomel og finhakket basilikum i en liten skål. Rull qroquets i paneringen og friter dem til de er sprø og jevnt brune. Ta opp og hold varme i varmeskap eller ovnen.

Patatas bravas

Del potetene i jevne terninger. Varm 3-4 ss nøytral olje i en panne og stek potetene i ca. 10 minutter til de er jevnt brune og møre.

Finhakk rødløk, chili og tomater. Varm ca. 1 ss olje i en dyp panne eller gryte. Fres til løken er myk, tilsett chili, paprikapulver og tomatene. Hell over vann og kok i 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og bladpersille. Kjør sausen med stavmikser til den konsistensen du ønsker.

Lag aioli eller kjøp ferdig. Smak ev. til med litt chili hvis du ønsker en pikant variant. Legg potetterninger i bunnen av en skål, hell over tomatsausen

Anrett albondigas med tomatsaus i en skål, sett skålen på et avlangt fat. Legg croquetas på fatet. Ha villrekene med oljen over i en skål som settes på fatet, før du setter på skålen med patatas bravas. Server med noe godt i glasset og nyt! Velbekomme.