Brente mandler

Brente mandler

Middels
20-40 min

Brente mandler er en juleklassiker som også passer godt som gave. Det tar litt tid å lage, men er verdt det.

Slik gjør du

Skyll mandlene og fordel de utover et stekebrett med bakepapir. Rist dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7 minutter. Pass på mot slutten av steketiden.

Kok opp sukker og vann i en ren og vid gryte, stekepanne eller en tykkbunnet kasserolle. La laken koke til alt sukkeret er oppløst.

Tilsett mandlene og la det koke videre under stadig omrøring. Underveis i kokingen vil sukkerlaken gå fra å være klar og sirupslignende til at den sukrer seg og mandlene blir dekket med en tørr sukkerhinne. I første omgang blir mandlene hvite/matte.

Nå er det viktig å røre energisk hele tiden og være tålmodig. Sukkeret vil snart smelte og bli til et tynt lag gyllen karamell rundt mandlene. Det er nå, etter at sukkeret har blitt nesten som pulver at man skal røre en god stund til, før det smelter på nytt og mandlene blir blanke og mørke.

Pass på varmen slik at sukkeret smelter til karamell uten å bli brent. Trekk så gryta/kasserollen til side og rør inn smøret og en klype knust flaksalt eller kanel. Hell så mandlene utover brettet med bakepapir igjen og dra mandlene fra hverandre med to gafler hvis noen har festet seg sammen.

Avkjøl mandlene helt før de fylles over på pene glass eller i kremmerhus. Brente mandler må oppbevares helt tørt og har da en holdbarhet på opptil ca. 1 måned.

Tips: Kjører du brente mandler i en kjøkkenmaskin får du små krokanbiter som passer ypperlig til iskrem. Ønsker du en annen smak på mandlene kan du tilsette vaniljefrø eller vaniljesukker eller appelsinskall.