Hjemmelaget juleknekk
Knekk er et tradisjonsrikt julegodteri. Seige karameller med mandler. De lages vanligvis med kremfløte, men her får du oppskriften på en melkefri og laktosefri variant.
Slik gjør du
Bland sammen havrefløte, sirup, sukker og margarin i en vid, tykkbunnet kjele.
Kok massen uten lokk, under stadig omrøring, i 30-40 minutter til massen kjennes seig. Kok til massen holder ”kuleprøven” (drypp noen dråper av massen i kaldt vann og kjenn om de kan formes til en kule – kan de det er massen ferdig kokt).
Skåld og hakk mandler. Tilsett mandlene og eventuelt smør. Rør om og hell massen i små konfektformer (knekkformer) eller i en langpanne kledd med bakepapir. Avkjøl knekken og skjær i passe store biter om du har den i en langpanne. Bruker du former lar du knekken stivne helt før du legger den i en lufttett boks.
Oppbevar knekken tørt i bokser med tett lokk. Legg matpapir mellom hvert lag.
Tips: Mandlene kan byttes ut med honning eller kokosmasse. Rør inn 2 ss honning sammen med meierismør, og du får honningknekk. Du kan også bytte ut mandlene med 2-3 ss kokosmasse om du ønsker knekk med kokossmak.