Kaffirlime

Kaffirlime er på størrelse med vanlig lime, men har et knudrete og bulkete skall. Både blad, saft og skall av Kaffirlime (kalles også Papeda) brukes veldig ofte som krydder i bl.a. det thailandske kjøkken.

Utenlandske navn

Kaffirlime

Oppbevaringstemperatur

8 - 10°C

Oppbevaring

Frukten oppbevares i kjøleskap. Friske kaffirlimeblader oppbevares i kjøleskap, og holder seg inntil en uke der. Tørkede blader taper seg på smak om det oppbevares lenger enn et år. Det beste er å fryse ned bladene om de skal oppbevares lenge.

Varebeskrivelse

Kaffirlime er på størrelse med vanlig lime, men har et knudrete og bulkete skall. Både blad, saft og skall av Kaffirlime (kalles også Papeda) brukes veldig ofte som krydder i bl.a. det thailandske kjøkken. Den har en sterk og karekteristisk duft som ikke er lett å erstatte med andre krydder. Men både vanlig limeskall og tildels også sitronskall kan brukes i stedet. Kaffirlime-blader brukes også mye i det asiatiske kjøkken og da gjerne sammen med kokosmelk. Bladene har en karakteristisk smak av sitron, og utseende minner om laurbærblad.

Bruksområde

Man kombinerer gjerne kaffirlime med ingefær, hvitløk, galangarot og chili i det thailandske kjøkken. Saften fra kaffirlime brukes bl.a. i fisk- og fjørferetter, og i currypaste er kaffirlime en av de viktige ingrediensene. Kaffirlimeblad brukes mye i det asiatiske kjøkken, og særlig sammen med kokosmelk. Bladene må skylles nøye før bruk. Om de rives eller strimles grovt så frigjøres smaken bedre enn når de brukes hele. Tre eller fire blader brukes gjerne i en rett til 4 porsjoner. Hele blad fjernes fra maten før servering.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer sitrus