Bak syv slag på en halv dag

Her følger en perfekt plan på hvordan du kan få alle syv slagene i boks i løpet av en halv dag. Alt som kreves er litt struktur!

Å bake syv slag på en halv dag høres jo nesten umulig ut, så hvordan har vi tenkt til å få det til?
God planlegging er som kjent halve jobben. Du får kjøpt alle ingredienser i våre butikker – og av utstyr trenger du: kjøkkenmaskin, boller, gryter, pepperkake- former, kjevler, sprøyteposer og kakebokser eller plastbokser med lokk.

Våre syv slag

Vi har plukket ut syv varianter som gir en fin miks, og har det til felles at de er enkle å lage og smaker godt. Disse er: berlinerkranser, serinakaker, pepperkaker (deigen kan eventuelt lages dagen før), spekelasje/kakemenn, havreflarn, fløtekarameller og kanelpinner! Du kan bruke smør eller margarin i alle oppskriftene. Forskjellen er den karakteristiske smørsmaken som du kun får ved å bruke smør. Men bruker du melange, vil du får sprøere kaker.

Arbeidsplan – slik gjør du

Kjøp inn råvarene du trenger ved å følge handlelisten du finner under aktuelt på høyre siden her. Når alle ingrediensene er på plass og utstyret er satt på benken er det bare å begynne.

Legg smøret/margarinen på benken, slik at det blir romtemperert. Start med å lage pepperkakedeigen. Den skal egentlig lages dagen i forveien, men får den tid til å bli helt kald, kan du bruke den samme dag. Klapp deigen flatt utover en stor plate/brett. Dekk til med plast og sett i kjøleskapet. TIPS: Jo tynnere/flatere deigen er, dess raskere får den riktig temperatur og konsistens.

Serinakaker.jpg

Fløtekarameller og serinakaker

Bland karamellingrediensene i en kjele og varm opp. Underveis, mens karamellmassen koker, kan du veie opp til serinakaker. Når karamellen har rett temperatur (121 grader), tilsettes eventuelt smak/nøtter eller kokos og massen helles i form. Sett til avkjøling på benken. Sett ovnen på 190 grader.

Lag serinakaker og sett i ovnen.

Mens serinakakene steker kan du markere dypt i karamellene, sånn at du kan dele de i passe biter når de blir helt kalde. Vei også opp til havreflarn.
 
Oppskrift fløtekarameller
Oppskrift serinakaker

Havreflarn.jpg

Havreflarn og berlinerkranser

Begynn med havreflarn. Sett smør til smelting og pisk egg og sukker. Senk ovnstemperaturen til 175 grader. Mens egg og sukker blir til eggedosis kan du koke 2 egg til berlinerkransene, avkjøle disse og veie opp resten av ingrediensene til berlinerkranser. Gjør ferdig havreflarn og stek disse.

Mens havreflarn steker, kan du blande sammen berlinerkransdeigen. Sett deigen til avkjøling.
Skru ovnen opp til 180 grader, vei opp til og lag ferdig kanelpinnene.
 
Oppskrift havreflarn
Oppskrift berlinerkranser

Kakemenn.jpg

Kanelpinner og kakemenn

Mens kanelpinnene steker, veier du opp til kakemenn/spekelasje. Lag deigen ferdig og lag kakemenn, men husk å ta kanelpinnene ut av ovnen underveis! Når kanelpinnene er ute av ovnen, setter du den opp til 200 grader. Nå er deigen til berlinerkransene avkjølt og disse kan bakes ut når du har satt kakemennene i ovnen. Sett ovnen ned igjen til 175 grader når du tar kakemennene ut. Stek berlinerkransene og øk ovnstemperaturen til 200 grader igjen.
 
Oppskrift kanelpinner
Oppskrift kakemenn

Pepperkaker/hus

Nå kan du ta pepperkakedeigen ut av kjøleskapet, rope på barna og begynne med kosejobben. Kjevle tynne leiver, ca. 0,5 cm tykke og stikk ut figurer eller lag pepperkakehus.
Mens pepperkakene steker og avkjøler, kan du lage melisglasuren og begynne på oppryddingen og oppvasken. Sett sammen pepperkakehuset. Pynt pepperkaker og hus med melis og eventuelt non-stop, sølvkuler, seigmenn, engelsk konfekt og annen godis.
 
Oppskrift pepperkaker