Gi julekakene nytt liv

Har du skuffer og skap fulle av julekaker, rester og annen god mat som ikke ble brukt som planlagt i julen? Ikke la det bli glemt eller kastet – bruk heller rester og fantasien i nye, spennende desserter.

I tillegg til å redusere matsvinn, kan gjenbruk av julens kaker, kjeks, dessert-rester og overskudd fra matlaging gi rom for nye kreative smakskombinasjoner og serveringsmåter. Julekaker kan for eksempel gjøre seg utmerket som bunn i en ostekake, strøssel til is eller som lag i en trifle.

Ostekake med blåmuggost og pepperkaker
Ostekake laget av blåmuggost og pepperkaker

Tilsett nye, spennende smaker

Mange har tradisjoner med multer i julen og de passer utmerket sammen med karamell, som du finner i de aller fleste kjøleskap, i form av brunost. Ekte geitost og mørkere varianter av osten gir mer distinkt karamellsmak. 

Frukt som ikke har modnet i tide kan kokes opp halve eller hele med litt sukker og krydder, så lokker du frem smaker du ellers må vente dagevis på. Om frukten derimot er i ferd med å bli dårlig, kan du redde den ved å koke den opp med sukker, så får du en nydelig fruktkompott.

Ofte kan matlaging resultere i overskudd av råvarer, som mange dessverre kaster. Med få ingredienser kan disse raskt bli en helt egen rett eller dessert. Eggehviter kan bli marengs eller pikekyss til desserten, mens eggeplommene som står igjen kan bli en nydelig sabayonne, kun tilsatt litt sukker og en klunk vin.

Sjokoladetrifle med klementin og Madeira
Lag en trifle av kakerestene, som for eksempel sjokoladetrifle med klementin og Madeira.

Vær kreativ med serveringsmåten

Hos Jacob's kan du kjøpe de aller fleste komponenter til en dessert, ferdig til servering. Kjøp det du trenger av is, curd, vaniljesaus, bær eller karamell- og sjokoladesaus og server sammen med restene du allerede har. 

Desserter kan serveres i porsjonsglass, på tallerken, i en form eller som en dekonstruert dessert på et fat. Kanskje i form av en krans, med is, curd, bær og smuler? 

Ha det gøy, bruk det du har og smak deg frem til nydelige, kreative
reste-desserter som for eksempel:

Ostekake med blåmuggost og pepperkaker

Iskrans med multer, curd, karamellsaus, marengs og krumkaker

Pepperkaker med blåmuggost og krydderkokte pærer

Sjokoladetrifle med klementin og madeira