Profiterole

Profiterole

Middels
over 60 min

Profiterole er luftige små vannbakkels fylt med vaniljekrem. Gode små munnfuller som passer like godt til dessert som til stående buffet.

Slik gjør du

Vannbakkels

Mål opp alt av ingredienser før du begynner.

Kok opp vann og smør på middels varme. Når blandingen koker tilsetter du mel og salt og rører dette inn med en tresleiv. Rør godt i ca. 2 minutter slik at du får ut noe av fuktigheten i deigen. Når deigen slipper kantene heller du den over i en kjøkkenmaskin eller bolle.

Bruk grind dersom du bruker kjøkkenmaskin. Kjør deigen på medium hastighet i 1-2 minutter. Tilsett så ett og ett egg, pisk godt mellom hvert egg. Deigen skal være blank og skinnende og relativt fast.

Bruk sprøytepose og sprøyt ut små rundinger på ett prett med bakepapir. Ikke for store, de hever når de stekes. Ca. 2 cm i diameter. Ha god plass på bakebrettet, så de ikke hever i hverandre.

Stek på 175 °C i 25-30 minutter. Dersom du lukker opp døren for tidlig, vil vannbakkelsen falle sammen og kollapse, det er derfor viktig å la de stå tiden ut. Tar man dem ut for tidlig blir de også bløte. Er du usikker er det bedre heller å steke for lenge. De skal være lys brune og litt sprø når de er ferdige. Avkjøl.

Vaniljekrem

Sett frem en bolle med en sil, slik at du er klar til å helle kremen over i når den er ferdig kokt.

Skrap frøene ut av vaniljestangen. Kok opp 4 dl melk med frøene fra vaniljestangen, selve stangen og sukkeret.

I en annen kjele rører du sammen 1 dl melk med maizenna. Rør dette sammen med eggeplommene.

Hell så litt og litt av den varme melkeblandingen over eggeblandingen mens du rører konstant. Dette heller du tilbake i kjelen og varmer opp mens du fremdeles rører konstant.

Når du kjenner at det begynner å tykne, la den stå 1 minutt til, mens du fortsetter å røre.

Press kremen gjennom silen over i bollen, slik at du får bort evt egg som har stivnet og selve vaniljestangen. Avkjøl helt.

Montering: Bruk en kniv og stikk hull i bunnen av vannbakkelsene. Ha vaniljekremen i en sprøytepose med en liten tyll (eller ett lite hull). Stikk selve tyllen inn i vannbakkelsene og fyll opp hele “tomrommet”. Lagres kaldt. Vannbakkelsen kan fryses.