Hvetekringle med rosiner og mandler

Hvetekringle med rosiner og mandler

Lett
over 60 min

En klassisk kringle fylt med mandler og rosiner og toppet med perlesukker og mandelspon. Det beste er at du kan bake kringlen kvelden før, la den etterheve i kjøleskap eller kald matbod og servere nystekt kringle til bursdagsbarnet påfølgende morgen.

Slik gjør du

Søt gjerdeig

Bland alt det tørre, også tørrgjær hvis du velger det. Smuldre smøret i melblandingen. Varm melken til 37°C - velger du fersk gjær løser du gjæren i den lunkne melken. Tilsett egg og melk i melblanding og elt til en smidig deig. Form deigen til en bolle, dryss over litt mel, dekk bakebollen med plast og et kjøkkenhåndkle og sett den et lunt sted mens deigen hever til dobbelt størrelse.

Fyll

Finhakk mandlene - foodprocessor funker bra, bland inn sukker og rosiner. Rør til slutt inn eggehvite til en litt klebrig masse.

Ta ferdig hevet deig ut av bollen og legg den på melet benk. Elt den og form den til et avlangt emne. Bruk kjevle og kjevle ut en leiv på ca. 20 x 80 cm. Legg fyllet midt på leiven i hele lengden. Rull sammen og form til en kringle på stekeplate med bakepapir. La kringlen etterheve - enten kjølig over natten, eller en time i romtemperatur.

Topping

Rett før du setter kringlen i ovnen pensler du med sammenvispet eggeplomme og strør over mandelspon og perlesukker. Stek kringlen midt i ovnen ved 200°C i ca. 20 - 25 minutter til den er pent gylden. Husk at steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg.