Sjokoladestjerne
Luftig hvetebakst fylt med deilig sjokoladepålegg og formet som en stjerne. En vinner på julens dessertbord, eller ellers i året når du har lyst på noe godt. Du kan også bytte ut sjokoladepålegget med vaniljekrem, syltetøy eller smør med kanel og sukker.
Slik gjør du
Gjærdeig
Bland melk og fersk gjær i en bolle. Tilsett ett egg og bland sammen.
Tilsett sukker, salt, kardemomme og hvetemel litt etter litt mens du rører.
Elt deigen i 10 minutter, i en kjøkkenmaskin.
Tilsett romtemperert smør i terninger, og elt deigen videre i kjøkkenmaskin, i ytterligere 15 minutter.
Dekk til deigen, og la den heve i 45 minutter.
Del deigen i fire like store biter. Kjevl bitene ut til sirkler som er litt større enn en middagstallerken.
Legg en deigsirkel på et bakeark. Smør på med sjokoladepålegg, men la det være 1 cm i kanten uten fyll. Legg en ny sirkel oppå og repeter til du har fire lag, men ikke smør sjokoladepålegg på det øverste laget.
Legg en middagstallerken over lagene og skjær rundt, slik at du får en jevn og fin sirkel.
Sett et lite glass i midten og skjær lagene i 16 like store deler rundt glasset.
Pisk et egg og pensle deigen.
Vri to og to deler mot hverandre. Hver del skal vris to ganger rundt.
Klem to og to ender sammen, slik at du får en åttekantet stjerne.
Strø over litt perlesukker og stek den midt i ovnen på 190 °C i ca 30 minutter. Sjokoladestjernen skal få en fin og gylden farge, steketid kan variere noe fra ovn til ovn.
Dryss litt melis over før servering.