Lussekattens ulike former

Lussekatter serveres på Luciadagen 13. desember. Svenskene har feiret Lucia siden 1920-tallet og lager lussekatter i flere former. Her får du oversikten over de ulike formene den gule bollen kommer i.

  1. Julkaka eller såbulle fra Uppland. Lag 9 fingertykke pølser på rundt 30 cm. Rull sammen en del og legg den over på bakeplate. Rull resten i den ene enden og legg dem rundt, slik som på illustrasjonen.

  2. Julkaka. Lag først en rundt bolle som du kjevler ut. Lag deretter to smale fletter (en større og en mindre). Legg den store ringen ytters på kaken og den minste i midten. Se illustrasjonen. La flettene ese sammen med bunnen.

  3. Sjuhålakringla. Lag en lang lengde. Tre den sammen slik som på illustrasjonen.

  4. Pojke - lindebarn. En lettbakt model som ikke er så gammel. Form en lang fingertykk lengde. Bøy den og legg endene over hverandre som på illustrasjonen.

  5. Prästens hår. En morsom og gammel modell som stammer fra Södermanland i Sverige. Rull ut 5 ganske smale deiglengder på rundt 25 cm. Legg de sammen som på illustrasjonen. Lag "snurrer" på endene og sett en rosin midtt i snurrene.

  6. Julgalt. En lussekattmodell som stammer fra Östergötland i Sverige. Rull ut en fingertykk lengde på ca 18 cm. Snurr inn endene til hver sin kant. Sett roiner midt i snurrene.

  7. Gullvagn - julevagn, julkors. Denne modellen har flere navn og det sies at den stammer fra Småland, men den finnes også flere andre steder i Sverige. Form to like lange og fingertykke lengder. Legg dem i kors over hverandre og lag snurrer i endene. Se illustrasjonen. Sett på rosiner.

  8. Stjärna. Rull to smale lengder. Rull de sammen som på illustrasjonen og form en stjerne.

  9. Julkringla. Rull ut smale lengder og rull de sammen. Form dem til små og store kringler.