Poke - sunt og godt i en bolle

Poke er Hawaii-surfernes sunne favorittgatemat, som også spås å bli "den nye sushien". Dette er rå fiskesalat med opphav fra Hawaii. Navnet har den fått fra det hawaiianske ordet for å skjære - nemlig poke.

Det finnes mange gode oppskrifter på poke og felles for dem alle er at de inneholder rå fisk - ofte laks eller tunfisk, grønnsaker, ris eller nudler og en soyabasert saus - f.eks. ponzu.

I en poke kan du bruke avokado, mango, granateple, ananas, edamamebønner, revet gulrot, syltet rødløk og spirer. Tynne skiver vårløk er også et godt innslag i pokebollen, og frisk koriander høre også til. Hvis du liker koriander, da. Egentlig er det bare din egen fantasi og smakspreferanse som setter grenser for hva du kan blande i salaten.

Start med å blande sammen ponzusaus av 1/2 dl soyasaus, saften av en 1/2 lime, 1 ss riseddik, 1 ss honning, 1/2 finhakket rød chili, og en håndfull finhakket frisk koriander. Sett sausen til side og la smakene gå sammen.

Tilbered ris eller nudler etter anbefaling på pakken, avkjøl. Kok eventuelt edamamebønnene i et minutt i godt saltet vann, avkjøl og rens dem.

Skyll og tørk laks eller tunfisk av sashimikvalitet. Del opp i pene biter. Husk at annen fisk må være fryst i minst et døgn før den spises rå. Del grønnsaker og frukt i pene biter eller skiver.

Ha ris eller nudler i porsjonsboller og vend inn litt ponzusaus. Topp bollen med fisk, frukt og grønnsaker. Pynt med spirer, sesamfrø og frisk koriander. Server med ponzusaus ved siden.

Prøv også Poke med laks egg og avokado.

Poke.jpg

Velbekomme!