Sommerlig sjømat

Fersk fisk, skjell og skalldyr er utrolig velsmakende – og gjør seg godt på tallerkenen i sommer. Invitér venner eller familie til et ekte sjøslag i ferien.

Fisk, skjell og skalldyr egner seg like godt på grillen, som i panne, ovn og suppe. Trikset er ikke å varmebehandle fisken for lenge. Ideel kjernetemperatur på hvit fisk er 55˚C og for rød fisk 45˚C. Hvor lenge fisken skal grilles eller stekes avhenger av størrelsen og tykkelsen.

Spennende sommerfisk

Både kveite og breiflabb er supre fisker å legge på grillen. Det samme er de fine og faste fiskene dorade og havabbor. Begge er litt fastere i fisken enn torsk. Uer er også førsteklasses fisk – fast og fin i kjøttet, og du får den både som filet og hel.

Laks og ørret er også godt på grillen, men er like supert til suppe, ceviche, eller salater. Lag for eksempel en frisk salat med laksesashimi og appelsin.

Fiskesuppe med blåskjell.jpg

Skjell og skalldyr

Skjell og skalldyr er kjapt og enkelt å tilberede i sommervarmen. Skalldyrene kan grilles på høy varme med skallet ned og lokket på. Skalldyr trenger ikke mye ekstra staffasje, godt smør med urter og sitrus er fine ingredienser.

Skjellene kan du legge i en aluminiumsform. Hiv oppi alt du synes er godt - eksempelvis løk, hvitløk, chili og ingefær. Dekk bunnen med vann, lyst hveteøl eller hvitvin og fyll på med skjell. Ha lokk eller folie direkte over formen så det blir varmest mulig rundt skjellene. Grill 6-8 minutter til skjellene åpner seg. Til slutt kan du røre inn ferdigkokt pasta og kanskje en fløteskvett, eller litt kokosmelk og lime.

Skjell er også ypperlig til fiskesuppe. Lag for eksempel en fisk- og skalldyrsuppe med isgalt, kamskjell og blåskjell. Nydelig!