Breiflabbkjaker med fondantpotet

Breiflabbkjaker med fondantpotet
Middels
40-60 min

Breiflabb er en god matfisk som tåler sterke smaker. I denne retten serveres fisken sammen med fondantpotet og persilleskum.

Slik gjør du

Breiflabb

Fjern evt. hinner fra kjakene. Tørk av væsken og salte og pepre. Stek i varm panne med olje, til de har fått en gylden skorpe. Snu, og stek til de har fått skorpe på andre siden også. Ha i en god klatt med smør mot slutten. Plassér dem i en ildfast form, og stek i ovnen på 160°C, til steketermometeret viser 47°C. Steketiden varierer fra ovn til ovn, men beregn ca. 10 minutter. Skvis over sitronsaft, og la kjakene hvile et par minutter før servering.

Sauterte aspargesbønner

Kok opp vann og ha aspargesbønnene i. La bønnene koke i to minutter før du du heller av vannet og kjøler ned bønnene i iskaldt vann. Finhakk en liten sjalottløk. Rett før servering tas bønnen ut av isvannet og tørkes. Smelt smøret, ha i sjalottløken og la denne bli blank. Tilsett bønnene og la dem bli varme. Smak til med salt og pepper.

Fondantpotet

Varm ovnen til 180°C. Skjær til poteten, slik at den blir sirkulær og ca. 1-1½ cm. tykk. Ha rikelig med smør i pannen og stek potetsirklene gyldne på begge sider (ca 5-7 minutter). Ha en kvast eller to med enten fersk timian eller oregano i pannen for ekstra smak, sammen med 1-2 hele hvitløksfedd mens potetene freser.

Flytt de gyldne potetene over i en ildfast form, dekk med kyllingkraft og la kraften koke inn til potetene er møre (ca. 20 minutter). Kjenn etter med en skarp kniv.

Blåskjellkraft

Forvarm en kjele. Grovhakk sjalottløk, gulrot og stangselleri. Ha olje i kjelen, blank grønnsakene raskt. Tilsett vin og vann. Når det begynner å fosskoke; tilsett blåskjellene, og sett på lokket. La kjelen stå på varmen til skjellene har åpnet seg, ca. 4-5min. Rist på kjelen et par ganger underveis. Sil kraften, og ta vare på blåskjellen. Når skjellene har avkjølt seg noe, plukk dem, og bruk dem på den ferdige retten.

Persillesaus

Bland kraft og fløte i en kjele, og reduser til 2/3. Pisk underveis. Skyll persillen, og grovhakk før du legger den i fløtekraften. Kjør blandingen fin med en stavmikser. Smak til med sitron, salt og pepper. Jevn med maizenna, hvis du ønsker tykkere konsistens.