Smak på verdens beste sitron - Amalfi

Istockphoto
Istockphoto

Amalfi-sitronene er regnet som det aller beste i verden innen sitroner. Sitronene er ekstremt saftige og aromatiske, og de leveres med blad! De vokser i de hengende hagene langs Amalfi-kysten i Italia og tilgangen er meget begrenset.

Ingen sitroner i verden kan konkurrere med Amalfi-sitronen i smak. Den har tykt skall, stor saftighet og saften er søtere og mer vitaminrik enn øvrige sitroner. Dette gjør den unik. Den er avlang og relativt stor, minst 100 g.

Fra Amalfi-kysten

Sitrondyrking har lange tradisjoner på Amalfi-kysten sørvest for Napoli. Det benyttes ikke sprøytemidler i sitronhagene som skjøttes på meget tradisjonelt vis. Alt gjøres for hånd, for de tett beplantede terrassene er ikke veldig lett fremkommelige. Trærne plantes med en avstand på tre meter for at røttene skal få god plass og trenge langt ned i den løse jorden av dekompostert kalkstein. Trærne beskjæres og bindes opp slik at høyden blir lavest mulig, for vinden kan være ganske slem her på kysten, spesielt om vinteren. I den perioden dekkes også sitronlundene med presenninger for å beskytte mot haglskurer.

Sitron og timiansalt.jpg

Duggfriske sitroner

Sitronene plukkes om morgenen mens de er duggfriske. Deretter blir de brakt direkte til det lille produksjonslokalet et steinkast unna sitronlunden.

Sesongen er i januar og februar