En smak av rabarbrasommer

Lag rabarbrasyltetøy og bruk til ost. Nydelig!
Lag rabarbrasyltetøy og bruk til ost. Nydelig!

Fra mai til juli kan du finne deilig, frisk rabarbra i hagen eller i frukt- og grøntavdelingen hos Jacob's. Den anvendelige grønnsaken kan brukes i supper, kompotter, syltetøy, saft, grøt, vin, desserter og som fyll i pai.

Rabarbra er en av de mest populære grønnsakene å ha i norske hager og det er ikke så rart når den er så anvendelig. Den syrlige, knasende rabarbrastilken kan spises rå, gjerne dyppet i sukker, eller varmebehandles. Rabarbra passer utmerket i syltetøy, bakverk, supper og kompotter. Den er også god å bruke i salater og som tilbehør til makrell.

Røde stilker er mindre sure enn grønne

Før bruk må rabarbraen renses. Kutt av stilken, både på toppen og bunnen. Den kan eventuelt skrelles, da skallet kan være seigt å tygge. Rabarbra har en svært syrlig smak, som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og malonsyre eller eplesyre. De grønne stilkene har et høyere syreinnhold enn de røde. 

Om du skal lagre rabarbra lagres den best ved 2-4 grader og har en relativt god holdbarhet om den lagres i plastpose eller plastboks.

rabarbrapai.jpg

Gode oppskrifter med rabarbra

Høst inn rabarbra fra hagen eller kjøp i butikken og la deg inspirere av disse deilige rabarbraoppskriftene:

Glutenfri rabarbrapai med mandelbunn

Rask pavlova med rabarbra og jordbær

Pannekaker med rabarbra- og jordbærkompott

Grillet makrell med nypoteter og grillet rabarbra

Grillet makrell med syltet rabarbra på solsikkebrød

Rabarbraconsommé

Kokoskrem med posjert rabarbra