Chili

Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoff kalt capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene.

Hundrevis av ulike sorter

Chili er ikke bare et sterkt krydder. Brukes den riktig tilfører den maten både smak, sødme og karakter. Du må ikke bli skremt etter en sterk opplevelse. Vær tålmodig og prøv ut utvalget. Det finnes hundrevis å velge mellom.  

Smått og hot

Hovedregelen når det gjelder chili er at hvor mindre den er jo sterkere er den. Derfor bør du kutte den fint opp før du bruker den i matlagingen. I tillegg er de røde vanligvis sterkere enn de grønne.  

Chilitips

For å finne ut hvor sterk en chili er kan du skjære den opp og lukte. Er sorten sterk nyser man lett. Du kan også kutte en liten tupp av chilien og smake. Begynner det å brenne, kan du bare spise litt brød, yoghurt eller rømme, det hjelper.   Blir chilien for sterk? Synes en den sterke smaken virker overveldende kan heten dempes med brød, kokt ris, melk, agurk-skiver dyppet i yoghurt eller noe søtt. Derfor er det ikke så uvanlig at du får en skål med sukker til f.eks sterke supper i Thailand, eller du får yoghurtdrikken lassi etter et sterkt måltid i India. Har du ikke noe du kan døyve heten med, går den uansett over av seg selv i løpet av et kvarter.

Oppbevaring

Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike slagene. Grønn chili holder seg normalt noe bedre enn rød.

Varebeskrivelse

Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoff kalt capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene. Det er dette stoffet som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chili er ofte spissformet i fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke. I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt.

Bruksområde

Før bruk fjernes chiliens stilk og frø og deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter, fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange typer meksikanske eller italienske retter. Chili kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at det har en sterk nesten brennende smak. Den kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Egenskaper

Chili inneholder noe A-, B- og C- vitaminer. Siden chili ofte brukes som krydder er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Chili skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer chili