Hvitløk

Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden. Den kommer fra Sentral-Asia, men dyrkes over store deler av verden. Hvitløk spiller en viktig rolle i mange kulturer som krydderplante og til medisinsk bruk.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Ved lav temperatur og riktig fuktighet kan tørket hvitløk lagres i flere måneder. Blir temperaturen høyere enn 5 – 8 °C, begynner hvitløken å spire. Blir fuktigheten høyere enn 75% relativ fuktighet mugner gresset og råte setter inn.

Varebeskrivelse

Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden. Den kommer fra Sentral-Asia, men dyrkes over store deler av verden. Hvitløk spiller en viktig rolle i mange kulturer som krydderplante og til medisinsk bruk. Hvitløken er sammensatt av flere små løker, i et tørt skall som enten er helt hvitt, hvitt med fiolette striper, eller helt rødfiolett. De små løkene er formet som appelsinbåter og kalles fedd eller kløfter. Fruktkjøttet er helt hvitt, det er saftig og har en meget sterk smak og lukt. Hvitløken høstes, i likhet med kepaløk, etter at planten har blomstret og gresset visnet, dersom løken skal tørkes. Hvitløk blir også høstet før gresset visner, og da selges den som fersk hvitløk.

Bruksområde

Hvitløk skrelles og renses før bruk. Den brukes til å smaksette mange forskjellige retter, kjøtt, pasta, pizza, supper og sauser, hvitløksmør, hvitløkmajones, osv. Hvitløk er en av de eldste kjente medisinplantene og brukes mye som helsekost.

Egenskaper

Hvitløk inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. De eteriske oljene som hvitløken inneholder, hevdes å ha god medisinsk effekt på en lang rekke områder.

Kvalitetskrav

Hvitløk skal være tørr, hel og ren. Løken skal være saftspent og ikke spire. Ytterskallet skal være helt og henge fast. Det skal ikke forekomme mugg eller råte. Størrelsen på løkene skal være jevn.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer løk og purre