Vårløk

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Vårløk har kortere holdbarhet enn purreløk og må oppbeveres kjølig med høy luftfuktighet. Den bør også beskyttes mot etylengass og direkte lufttrekk.

Varebeskrivelse

Vårløk er en spesiell løksort som ser ut som en purreløk. Den danner som purreløk en lang smal stilk av tett sammenrullede blader. Hele planten er lang og smal, hvit eller rød nederst og mørk grønn øverst. Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt. Det meste som selges som vårløk, er en egen sort, som ikke danner noen fortykning nederst, som vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp meget tidlig, og selges med det grønne gresset, blir også solgt som vårløk, og de kan ha en fortykning nederst.

Bruksområde

Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere.

Egenskaper

Vårløk har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Vårløk og andre løkvarianter inneholder antioksidanter som er bra for cellenes forsvarsystem.

Kvalitetskrav

Vårløk skal være hel, ren, og fri for frostskader. Løken skal være sprø og fersk, og toppen skal ha en frisk grønnfarge.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer løk og purre