Purre

Purre er en toårig plante og som kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet, og er blitt dyrket helt tilbake i oldtiden. Purre skiller seg av utseende fra andre løk.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Purre har god holdbarhet ved riktig lagring. Den må oppbevares kjølig og ha høy relativ fuktighet. Den bør også beskyttes mot etylengass og direkte lufttrekk.

Varebeskrivelse

Purre er en toårig plante og som kommer opprinnelig fra Middelhavsområdet og er blitt dyrket helt tilbake i oldtiden. Purre skiller seg av utseende fra andre løk. I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med kjøttfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra roten. Purre har en mild løksmak og konsistensen er sprø. Purre er en hardfør plante, og dyrkes i hele Norge.

Bruksområde

Purre har en stort bruksområde, og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, smørdampet, gratinert og i omeletter. I alle retter hvor det ellers brukes løk kan også purre benyttes. God rå i salater sammen med andre grønnsaker, smørdampet strødd med baconbiter eller gratinert med ost. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.

Egenskaper

Purre har en mild og aromatisk smak og er ideell for barn som ellers måtte finne annen løk for sterk. Den er mager og således ypperlig som slankemat. Purre inneholder noe antioksidanter og en del vitaminer og mineraler.

Kvalitetskrav

Purre selges ofte på utseende og må derfor stilles strenge krav til når det gjelder kvalitet. Purre skal ha et hvitt, fast og tettpakket skaft med noen millimeter røtter sittende på. Hele purren bør være saftig og sprø. Bladstilkene skal være tykke, jevnt kuttet og ha en frisk grønnfarge. Jo tykkere skaft og kraftigere blader, jo bedre kvalitet og holdbarhet.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer løk og purre