Ishavsrøye

Ishavsrøye er en av mange spennende fisketyper som du finner hos Jacob's. Vi hjelper deg gjerne med gode oppskrifter og fisketips. Vi ønsker å tilby deg som kunde det beste utvalget av råvarer. Vi har alltid et stort utvalg av fisk og sjømat. 

Utenlandske navn

Salvelinus alpinus (Latin) Norwegian Arctic Charr (UK) Omble Chevalier (F) Saibling (D)

Varebeskrivelse

Sesong: Oppdrettet røye; hele året Størrelse: Avhengig av livsmønster og miljø. Sjøgående røye i Norge opp til 5 kg, vanligvis 1-2 kg.

Fisken/fisket

Ishavsrøye er navnet på norsk oppdrettet røye. For tusenvis av år siden, da iskappen over landet vårt trakk seg tilbake, hadde ishavsrøye allerede tilpasset seg de røffe, kalde og utfordrende omgivelsene som preget det arktiske Norge. Fisken hadde utviklet et vandringsmønster hvor den vekslet mellom ferskvann på land og det salte vannet i havet. Ishavsrøye er foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk, også den som lever lengst nord. Det finnes to typer røye: den anadrome (som vandrer til sjøen), og den stasjonære som lever hele livet i ferskvann. Røya har avlang kropp og et lite hode, og opptrer i mange drakter avhengig av blant annet oppvekstområde. I havet er fisken sølvblank med mørk rygg, men i leketiden blir buken blodrød. Stasjonær røye er ofte mørkere på ryggen og sidene enn sjørøye. Fiskekjøttet varierer fra rød til blek rød farge. I dag blir laksefisken ishavsrøye oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge hvor det er god tilgang på rent, kaldt ferskvann. Fremveksten av en slik liten og kvalitetsbevisst oppdrettsnæring har sikret en jevn tilgang på ishavsrøye til butikker med velutviklede ferskvaredisker.

Anvendelse

Ishavsrøye omsettes fersk og fryst, hel eller filet. Den er gravet, speket, røykt og raket. Ishavsrøye kan grilles, stekes, kokes og egner seg godt til sushi og sashimi.

Næringsinnhold

Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker, og nesten 80% av fettet er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Fisken er også rik på vitaminene A, D og B12.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Råvareinformasjon fra godfisk.no

Råvarer