Kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil.

Utenlandske navn

Kumquat

Oppbevaringstemperatur

4 - 6°C

Oppbevaring

Kumquat har god holdbarhet. Frukten tåler lagring i flere uker ved riktig oppbevaring. Pass på å ha riktig luftfuktighet ved lagring da kumquat er lett utsatt for uttørring.

Varebeskrivelse

Kumquat er en sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil. Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Den ovale er mest aromatisk. Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse. Det finnes også kumquat som er krysset med lime, mandariner eller sitroner, men disse importeres svært sjelden hit til landet.

Bruksområde

Kumquat spises naturell med skallet på. Det spiselige skallet har en søtsyrlig smak og fruktkjøttet er mykt og saftig. Den kan også skrelles, men dette er ikke altid like enkelt da moden kumquat lett går i stykker ved skrelling. Kumquat kan skjæres i skiver og brukes som tilbehør til desserter, sjokolademousse, kaker, is eller i fruktsalat. Skiver av kumquat kan også legges i drinker, eller fryse disse før bruk og anvendes som isbiter etterpå. Kumquat kan også syltes og brukes som tilbehør til kjøtt.

Egenskaper

Kumquat inneholder kostfiber og er rik på C-vitamin og kalsium. Frukten er også kalorifattig.

Kvalitetskrav

Kumquat skal være fullt utviklet med orangefarget skall. Noen grønne prikker kan likevel forekomme. Størrelsen kan variere noe etter typen, men de bør være minst 2,5 cm og veie ca 12 - 15 g. De skal være faste, saftige og fri for bløte eller brune flekker. Skallet bør være blankt.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer sitrus