Lime

Lime er nær beslektet med sitron, men ofte mindre i størrelse. Skallet et tynt og grønnfarget og smaken er mildere og mer aromatisk enn hos sitron.

Oppbevaringstemperatur

8 - 10°C

Oppbevaring

Lime har ganske god holdbarhet ved riktig temperatur og luftfuktighet. Tabellen er ganske generell da holdbarheten vil variere noe mellom de ulike varianter i løpet av sesongen.

Varebeskrivelse

Lime (uttales "laim") kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia og vokser nå i tropiske og subtropiske områder. Den tåler ikke frost og produksjonen er således begrenset i Europa, men den vokser vilt enkelte steder i Amerika. Lime er nær beslektet med sitron, men ofte mindre i størrelse. Skallet et tynt og grønnfarget og smaken er mildere og mer aromatisk enn hos sitron. Fruktkjøttet er saftig og har en lys gulgrønn farge. Lime gir vanligvis større saftutbytte enn sitron. Det er gjennom årene krysset frem flere varianter av lime og den finnes i dag både med og uten stener samt med forskjellige egenskaper i forhold til holdbarhet og størrelse.

Bruksområde

Saft og skall fra lime kan benyttes til smakssetting i matretter, bakeverk, drikker, sorbeter etc. Lime kuttet i båter kan serveres til svinekjøtt, wienersnitsel, fiskeretter og mange orientalske retter. Lime er spesielt godt til mange fiskeretter. Frukten kan også presses og saften brukes som salatdressing eller i vanlig vann og gi dette en frisk smak til drikke ved bordet og er også dekorativ pynt på fat.

Egenskaper

Lime har som annen sitrus et stort innhold av C-vitaminer. Inneholder også en del kalsium og noe B-vitaminer.

Kvalitetskrav

Lime skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune flekker, innskrumpning eller uttørking. Den skal heller ikke ha bløte flekker eller skimmelangrep. Fargen skal være klar og grønn, men kan også ha antydning til gulning på deler av skallet. Dette har ingen kvalitetsmessig betydning.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer sitrus