Gorgonzola

oluf.no
oluf.no

Gorgonzola er en meget eksklusiv ost, og er en klassiker blant blåmuggostene og italienske dessertoster. Den har sin opprinnelse fra byen med samme navn – nordøst for Milano.

Varebeskrivelse

Gorgonzola er fremstilt av pasteurisert kumelk. Den modnes i ca. 2–3 måneder med grønnmuggskulturen, og får en fin marmorering. Gorgonzolanavnet er beskyttet, hvilket betyr at den fremstilles etter strenge regler og med melk fra bestemte områder i Italia. Skorpen er brun/rødaktig og litt fuktig.  

Det finnes flere typer Gorgonzola ost, som for eksempel:
Gorgonzola dolce Bassi [Gårgånsola dåltsje] - denne osten har en særdeles kremet konsistens og en delikat lett søtlig og mild smak, samt en fin blå/grønn marmorering.
Gorgonzola piccante Bassi [Gårgånsola pikante] - denne osten er forholdsvis fast og kraftig i smaken, og har dessuten mer blå marmorering enn dolce Bassi.
Gorgonzola dolce Latbri [Gårgånsola dåltsje] - denne osten er mild i smaken og myk i konsistensen. Den er ikke så salt, som piccante.
Gorgonzola piccante Latbri [Gårgånsola pikante] - denne osten har en forholdsvis fast og kraftig smak med mer marmorering. Gorgonzola Piccante har mellom 2–3 % mer salt enn «Dolce».
Gorgonzola/Mascarpone (Double) [Gårgånsola/Maskarpåne] - denne osten er en kombinasjonsost som består av Gorgonzola og Mascarpone. Den har en mildere smak enn vanlig Gorgonzola, men smaken av Gorgonzola forsterkes i løpet av modningstiden. Den har en kremete ostemasse og konsistens. Les mer om Gorgonzola/mascarpone.

Bruksområde

Gorgonzola er ideell på ostebordet samt som dessert sammen med litt frukt f.eks. friske fiken eller dadler. Osten er også ypperlig til matlaging, til sauser, dressinger og som fyll i canapeer. På ostebordet serveres den med en nøytral kjeks eller loff/baguett.


Utvalget vil variere fra butikk til butikk.

Råvarer